Vem behöver samtalsterapi?

De flesta människor känner någon gång i livet behov av att prata med någon utomstående och det finns många olika skäl till att gå i samtalsterapi.

Fokus i de första samtalen handlar därför om att förstå vad just ditt skäl är till att söka hjälp och stöd just nu, vilka dina förväntningar är, samt vad du vill uppnå med samtalsterapin. Utifrån detta kommer vi tillsammans överens om vilket eller vilka problem vi ska fokusera på, och hur lång tid det kan tänkas ta.

Vad är samtalsterapi?

Samtalsterapi är en process i att förstå sig själv bättre. Genom ökad självkännedom ökar din frihet att ändra dina gamla mönster och förhållningssätt. Förståelsen för ditt handlande och dina motiv ger nya verktyg att hantera känslor och upplevelser. Det handlar om att hitta den väg genom livet som passar just dig. 

Samtalsterapi kan vara både för en kortare eller längre period. Att gå i samtalsterapi under en kortare tid kan handla om att du behöver stöd under en viss period. Ibland kan det räcka med några enstaka samtal för att känna att ens liv är hanterbart igen.

I andra situationer kan en längre kontakt vara till hjälp. Det kan till exempel handla om att man vill ändra sitt förhållningssätt, t ex känna sig friare i relationer, eller att man upprepar negativa mönster. Andra anledningar att söka samtalsterapi kan vara nedstämdhet/depression, stress, ångest, dålig självkänsla eller en allmän känsla av oro och olust. Kroppen kan också med sina symptom ge signaler om obalans.

Genom att titta på och reflektera över sina erfarenheter och handlingar ökar förståelsen för vem man är, hur man upplever sig själv och sig själv i relation till andra.

Hur går samtalsterapi till?

Det första steget i samtalsterapi är att bättre förstå problemen i dagsläget och att vi tillsammans hittar vägar så att problemen kan lösas.

Vi pratar om de situationer, känslor, reaktioner och tankar som är påfrestande och svåra. På så sätt blir man mer medveten och ökar förståelsen om sig själv - en mycket viktigt utgångspunkt för förändring.

Under samtalskontakten ökar självförståelsen. Varför vissa situationer uppstår och  varför man reagerar som man gör.

Allt eftersom kan man på egen hand se hur de egna känslorna, tankarna och beteendena uppkommer - att t ex vissa känslor kan berika eller hämma - och hittar även andra förhållningssätt både till sig själv och till andra. 

Erfarenheterna från terapin brukar ge "ringar på vattnet" till andra delar av livet.